Beleggingshypotheek

Hypotheek header 08

Hoe werkt een beleggingshypotheek?

Kun jij de nodige financiële risico’s van beleggen aan en durf je risico te nemen? Dan kan een beleggingshypotheek interessant zijn. Bij deze hypotheekvorm investeer je maandelijks een minimaal afgestemd bedrag in een beleggingsfonds. Het maandelijks investeren kan je zowel rechtstreeks doen, als via een levensverzekering.

Een belangrijk risico van deze hypotheekvorm is dat je pas aan het einde van de afgesproken termijn weet of je voldoende vermogen hebt opgebouwd om je hypotheek volledig af te lossen. Blijkt achteraf dat je aandelen niet genoeg opleveren? Dan blijf je met een restschuld zitten.

Contact

Beleggingshypotheek afsluiten, oversluiten of omzetten

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Heb jij een lopende beleggingshypotheek en wil je deze oversluiten of omzetten? Dan gaat een van onze adviseurs graag met je in gesprek om te achterhalen wat een passende hypotheekvorm is voor jouw persoonlijke situatie. Wij verdiepen ons in jouw leven, zodat we de financiële zekerheid kunnen bieden die past bij de levensfase waarin jij je bevindt.

2020 06 20 12

Wij zijn bij jou in de buurt

20241129 092319
Baksteen & Pul Epe

De Lindehove 3
8161 EA Epe

Vandaag open tot 17.00
Bel naar 0578 - 69 66 23

Afspraak maken

Wat komt er financieel kijken bij een beleggingshypotheek?

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente / rente aftrek

Heb je voor 2013 je woning gekocht? Dan heb je eventueel recht op rente aftrek. Sinds 2013 zijn de regels aangepast en kun je als starter deze hypotheekvorm niet langer afsluiten. Wil je dat toch, dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dat kan de betaalbaarheid van deze hypotheekvorm beïnvloeden en mogelijk minder interessant maken.

Aflossen

Het aflossen van deze hypotheekvorm gebeurd aan het eind van de hypotheektermijn. Maandelijks zet je een bepaald bedrag opzij op een beleggingsrekening, met de hoop dat je aandelen meer waard worden. Echter kun je wel jaarlijks tussen de 10% en 20% van de hypotheekschuld boetevrij aflossen. Je verlaagt daarmee je rentelasten en verkleint het risico op een restschuld.

Risico's

Net als dat beleggen risico’s met zich meebrengt omdat je aandelen minder waard kunnen worden, geldt dit ook voor een beleggingshypotheek. Wanneer aandelen meer waard worden gedurende de looptijd van de hypotheek, kun je aan het eind je hypotheek aflossen met de opgebouwde waarde in de beleggingsrekening. Is dat niet het geval? Dan behoud je een schuld

Zo krijg jij de zekerheid die je verdient

Neem contact met ons op.

Wij brengen jouw situatie in kaart.

Je ontvangt een advies op maat.

We checken jouw situatie periodiek.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom de maandlasten, een overlijdensrisicoverzekering en het oversluiten van deze hypotheekvorm voor je uiteen gezet.

Wat zijn mijn maandlasten?

Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek is vooraf bepaald wat de minimale maandelijkse inleg moet zijn op de beleggingsrekening. Het is daarnaast mogelijk om tussentijds extra bedragen te storten op de rekening. Wanneer het rendement op aandelen hoger is dan verwacht, kun je eventueel ook tussentijds bedragen opnemen van de rekening.

Moet ik een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Wanneer je een beleggingshypotheek hebt afgesloten waarbij je belegd via een fonds, dan moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Kan ik een beleggingshypotheek meenemen of oversluiten?

Heb je op dit moment een beleggingshypotheek lopen die voor 1 januari 2013 is afgesloten en ga je verhuizen? Dan behoud je je recht op hypotheekrenteaftrek en kun je er voor kiezen deze hypotheekvorm te behouden of over te sluiten naar een andere hypotheekvorm.