Zelfstandige met hypotheek

Dat u als zzp’er geen hypotheek kunt krijgen, is een misvatting. Zolang u maar denkt in mogelijkheden, zijn die er meer dan u misschien zou denken. Is het niet nu, dan wel in de nabije toekomst.

Hypotheekverstrekkers zullen altijd op zoek gaan naar zekerheid. Zekerheid dat u nu en in de toekomst aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen. Dat kunt u hen niet kwalijk nemen, dat zou u ook doen als u zo’n lange relatie zou aangaan met een klant, en waarmee zoveel geld is gemoeid. Om die zekerheid enigszins te kunnen waarborgen, hebben hypotheekverstrekkers hun voorwaarden gesteld voor zelfstandigen. Een hypotheek aangaan kan dus vaak wel, u moet alleen goed uitzoeken wie welke voorwaarden heeft en aan welke voorwaarden u kunt voldoen. Dit zal in belangrijke mate bepalen met welke geldverstrekker u in zee gaat.

Ik zal u een paar voorbeelden geven van voorwaarden die banken stellen. Om te beginnen mag u in 2018 bij de meeste banken maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Mocht u energiebesparende maatregelen nemen, dan geldt een maximum van 106% van de waarde. Vrij vertaald betekent dit dat u maximaal de koopsom kunt lenen. De ‘kosten koper’ (en eventuele verbouwingen) moet u uit eigen middelen kunnen betalen. Als u hieraan kunt voldoen, kijken de meeste banken naar uw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Daarmee wordt gerekend, tenzij uw inkomen in het laatste jaar lager was dan het gemiddelde inkomen. In dat geval is dat jaar doorslaggevend en zal met het inkomen van het laatste jaar worden gerekend.

Sommige banken staan open voor startende zzp’ers. In alle gevallen moet u erop voorbereid zijn dat u het hemd van het lijf wordt gevraagd: jaarcijfers, belastingaangiftes en belastingaanslagen. Soms zal een prognose worden geëist van een externe deskundige. Of u moet bijvoorbeeld uw cv en uw orderportefeuille overleggen. Het is even een gedoe, dat is zo, maar het is niet bij voorbaat onmogelijk.

Dat punt wilde ik even maken. Natuurlijk is ieder individuele geval totaal verschillend. En als u keuzes maakt rondom hypotheek, dan komt u ook voor andere keuzes te staan die te maken hebben met uw financiële zekerheid. Als zzp’er zijn die niet als vanzelf geregeld. Ook hier geldt dat veel kan zolang u denkt in mogelijkheden. Als u dat wilt denk ik met plezier met u mee.

Auke Pul
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.