Verduurzamen: waar te beginnen?

Duurzaamheid is hot. Het woord valt veelvuldig in de media. We moeten duurzamer worden, klimaatdoelstellingen halen, met z’n allen. In deze context wordt ook met nadruk de huizenbezitter genoemd. Hij moet in beweging komen, gaan investeren in de eigen woning en – inderdaad – velen maken plannen.

 

Als hypotheekadviseur en financieel planner ontmoet ik veel huiseigenaren die stappen willen ondernemen maar niet goed weten waar te beginnen. Welke maatregelen passen bij mijn woning? Wat gaat het kosten? Ben ik niet te vroeg met investeren, alle maatregelen worden immers met de tijd effectiever en goedkoper? En hoe financier ik het?

 

Er zijn inmiddels mogelijkheden om het verduurzamen van je woning te financieren. Voor banken geldt de regel dat je bij aankoop of verbouwing tot 100% van de waarde van je huis mag opnemen aan hypotheek. Investeer je aantoonbaar in duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van dubbel glas, (muur)isolatie of zonnepanelen, dan geldt een maximum van 106%. Daarnaast is er een regel die er van uit gaat dat een investering van € 9.000,- in verduurzamingsmaterialen een dusdanige besparing oplevert dat de consument daarmee de extra kosten van rente kan betalen.

 

Goed, financieringsmogelijkheden zijn er dus wel, blijft nog steeds de vraag: Waar te beginnen?  Tot voor kort sprak ik mensen voor een financieel adviesgesprek, maar hadden zij geen concreet idee van de maatregelen die wenselijk waren in hun woning. Daarmee hadden zij ook geen idee van de financiële ruimte die zij nodig hadden. Ik miste een integrale benadering die de huizenbezitter verder kon helpen en – liefst nog – die de huizenbezitter kon ontzorgen.

 

Onlangs was ik op een bijeenkomst van een hypotheekverstrekker. Daar maakte ik kennis met de Energiebespaarders. Dit is een platform waarop je kunt uitvinden wat de mogelijkheden zijn om jouw woning te verduurzamen. Door een beperkt aantal gegevens online in te voeren, biedt het platform al een indicatie van de effectieve maatregelen, de financiële investeringen die er bij horen en de energiebesparingen die de maatregelen opleveren. Daarmee wordt direct de terugverdientijd duidelijk. Met die indicatie kan ik ook een stuk concreter worden in mijn advies. Maar het platform biedt meer.

 

Voor een overzichtelijke vergoeding kunnen de Energiebespaarders de plannen concreet maken. Een deskundige brengt een bezoek aan huis en werkt een rapport uit van materialen, werkzaamheden, bijbehorende kosten en verwachte opbrengsten. Op basis daarvan kan bij een hypotheekverstrekker een depot worden geregeld en een vertrouwde installateur worden ingeschakeld. Zo heeft de huizenbezitter er geen omkijken naar, alles wordt geregeld. En is alles gerealiseerd, dan zorgen Energiebespaarders er ook voor dat een energielabel wordt afgegeven voor de woning. Een mooi voorbeeld van ontzorgen, dat goed past bij onze ambitie als financiële dienstverleners.

 

Daarmee hebben we direct het antwoord op de vraag: Waar te beginnen? Maak een afspraak met mij of met een van mijn collega’s. Neem de jaarafrekening mee van uw energieleverancier en dan zetten we de eerste stap.

 

Sander Zandvliet

Baksteen & Pul financiële dienstverleners

 

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.