Update – juni 2020: Het energielabel

Bespaartip Baksteen & Pul: nu energielabel voor woning aanvragen scheelt veel geld

Als onderdeel van het persoonlijk financieel plan (pfp) abonnement dat je bij ons hebt afgesloten komen wij met deze update. We geven hiermee antwoord op  actuele thema’s en veel gestelde vragen. Huiseigenaren die voor 1 januari een energielabel aanvragen, kunnen veel geld besparen. Nu kan zo’n keurmerk nog online worden aangevraagd en dat kost gemiddeld  7,50 euro. Na 1 januari komt na de aanvraag een controleur kijken en dan kan de prijs oplopen tot bijna tweehonderd euro.

Een energielabel is verplicht als mensen hun huis willen verkopen of verhuren. Het keurmerk laat onder meer zien hoe goed het huis geïsoleerd is. De overheid wil op deze manier stimuleren dat eigenaren hun huis energiezuiniger maken door het bijvoorbeeld beter te isoleren en een zuiniger verwarmingssysteem aan te leggen.

Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Bij verkoop van het huis moet dat voorlopig document zijn omgezet in een definitief keurmerk. Dat kan nu dus nog eenvoudig en goedkoop online, maar moet na 1 januari met een controleur.

Meningen zijn verdeeld over het nieuwe energielabel

“Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis”, zegt directeur Van de Velde van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Ze noemt de invoering van het nieuwe label onbegrijpelijk, ook omdat de Tweede Kamer er kritiek op heeft.

Volgens VEH hoeft een keurmerk waarbij een controleur betrokken is geweest ook niet per se beter te zijn dan een energielabel dat alleen online is aangevraagd, omdat bij de online aanvraag allerlei documenten en foto’s kunnen worden bijgevoegd. Een energielabel is tien jaar geldig. Wie van plan is om langer in z’n huidige huis te blijven wonen, hoeft nu dus geen actie te ondernemen.

Maak zelf de afweging. En die is voor iedereen persoonlijk. Maar je kunt dus fors besparen door het dit jaar nog te regelen.

Hoe kom ik  aan een energielabel voor mijn woning?
Je kunt online je voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Klik hier om naar de website van de Rijksoverheid te gaan.
Bron: website NOS 17 juni 2020

Tot slot
Mocht je vragen hebben over deze update of over andere financiële zaken, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het maken van financieel goede keuzes!

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.