Toch oversluiten?

Nu de hypotheekrente al een tijdje ‘historisch laag’ is, heeft u zich wellicht al eens afgevraagd of u niet tóch eens actie moet ondernemen. Weerhouden door onoverzichtelijke clausules, oversluitboete en afsluitkosten is het er nog steeds niet van gekomen. En toch blijft het knagen.

Als u uw hypotheek binnen de looptijd oversluit, krijgt u inderdaad te maken met kosten. Er geldt een oversluitboete voor uw huidige hypotheek en u krijgt te maken met afsluitkosten voor uw nieuwe. Daar tegenover staan baten; in de nieuwe rentevaste periode betaalt u elke maand minder rente. Als uit de som van deze twee blijkt dat u de kosten binnen de nieuwe rentevast periode terugverdient, dan is oversluiten voordeliger.

Zó eenvoudig is het toch niet helemaal. Als u oversluiten overweegt, is het belangrijk uw totale financiën in het oog te houden. Gaat u binnenkort meer of juist minder werken? Wat is er nodig voor de studie van uw kinderen? Hoe gaat u aflossen? En hoe staat het met uw pensioen? Pas als u deze zaken meeneemt in uw overwegingen, kunt u een afgewogen besluit nemen over uw hypotheek.

Soms is het zelfs de moeite waard om over te sluiten als de boete hoger is dan het rentevoordeel. Dat klinkt vreemd, dus dat leg ik graag even uit. Oversluiten kan per direct zorgen voor verlaging van uw lasten. Als u nú in een krappe periode zit, kan dit erg welkom zijn en u elke maand wat financiële lucht geven. In zo’n geval zal de oversluitboete wel meegefinancierd moeten worden. Om eerlijk te zijn is dat in de praktijk lastig geregeld te krijgen, maar de juiste adviseur zal hier de uitdaging wel van inzien.

Ieders persoonlijke en financiële situatie is anders. Een betrokken financieel adviseur kan u alles uitleggen en de voors en tegens van oversluiten in uw specifieke geval met u doornemen. Zo kunt u de zaken goed afwegen en zelf tot een besluit komen. Het zou wel eens zeer de moeite waard kunnen zijn!

Auke Pul
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.