Storm Evert op komst: tips om schade te voorkomen of te beperken

Misschien een storm in een glas water, maar er is een storm met mogelijk zware windstoten op komst! Deze storm heet Evert en wordt donderdag 11 maart 2021 verwacht. Deze storm heeft vergelijkbare windsnelheden en ook hetzelfde profiel als de storm Ciara die op 9 en 10 februari 2020 over Nederland trok. De verwachte impact zit met name in de kustgebieden, maar kan ook in het binnenland voor aanzienlijke schade zorgen. Uiteraard staan we ook bij zwaar weer voor u klaar.

Tips om schade te voorkomen of te beperken

Zwaar weer kan natuurlijk voor veel schade zorgen: tuinmeubels die rondvliegen, takken die voor schade zorgen of ramen die openklappen bijvoorbeeld. Lees onze tips om schade te voorkomen of te beperken. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid.

Tips bij storm

Sommige voorbereidingen lijken zo logisch, toch moet je er wel op tijd aan denken. Een korte checklist:

 1. Check alle losse spullen in je tuin en op je balkon. Keer bijvoorbeeld je trampoline om en haal losse spullen naar binnen. Zo kunnen ze niet wegwaaien. En vergeet ook niet afdekzeilen – bijvoorbeeld van je loungeset – goed vast te maken.
 2. Controleer de takken van bomen in je tuin. Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken.
 3. Doe een ‘schutting-check’.  Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat je zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij.
 4. Sluit ramen en deuren. Zo kan de wind hier geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen.
 5. Controleer je dakpannen en afvoergoten. Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: kijken op het dak of er geen dakpannen losliggen. Je wilt niet dat deze gaan rondvliegen. En check ook meteen de dakgoten van je huis. Door een storm kunnen takken en bladeren heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan.

Tips bij regenoverlast

 1. Sluit ramen en deuren. We beginnen met de makkelijkste tip. Om warm te worden. Maar veel mensen vergeten het wel! Zeker als ze van huis weggaan met goed weer. Of blindelings vertrouwen op een weersvoorspelling. Door deuren en ramen te sluiten, hou je binnen de boel droog en kan de wind er geen grip op krijgen. Vergeet ook niet om screens en zonweringen in te klappen om schade te voorkomen.
 2. Controleer je dakgoten. Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: de (dak)goten, putten en afvoer van je huis controleren. Zijn ze schoon? Takken en bladeren kunnen bijvoorbeeld heel snel een dakgoot verstoppen, waardoor lekkage kan ontstaan. Dat wil je niet.
 3. Hou een oogje op het regenwater. Regenwater kruipt waar het gaan kan. Hou het dus vooral in de gaten. Loopt het water niet weg via het riool? Koppel dan – als het kan – de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp los van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt. Ook handig: die ouderwetse regenton om regen op te vangen. Overbelasting van het riool komt dan minder vaak voor én het water kan je later weer goed gebruiken voor planten. Gooi verder geen gekkigheid in de wc (frituurvet, schoonmaakdoekjes en tampons). Niet het lot gaan tarten!
 4. Onderhoud je huis. Een tip die ook voor de lange termijn geldt. Want waterschade kan je soms voorkomen door je huis goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de zogenoemde loodslabben van dakkapellen: controleer deze op scheurtjes. Zo voorkom je lekkage. Vergeet daarnaast het voegwerk van de gevel niet. Heb je een kelder? Zorg dat deze waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp. Een tuin kan ook helpen bij het afvoeren van water. Leg je er één aan: tegels zorgen voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.
 5. Als er tóch water in je huis komt…We eindigen met de laatste en moeilijkste tip. Of in ieder geval de meest hectische. Dat wat je moet doen als je woning toch onder het water loopt. We hebben in ieder geval 2 snelle actietips:
 • Haal de stroom eraf! Anders kan het gevaarlijk zijn.
 • Stijgt het water snel in je woning? Zet dan je meubels op veilige, hogere én droge plekken. Op stenen bijvoorbeeld, als je die in de buurt hebt. Of op tafel.

Je eigen veiligheid: bereid jezelf voor!

Probeer niet naar buiten te gaan tijdens een storm. Takken van bomen kunnen loskomen en die wil je niet op je hoofd krijgen. Zet als het mogelijk is je auto op een overdekte plek of ergens uit de buurt van bomen. Stap je tijdens een storm in de auto? Houd dan het portier goed vast als je in- of uitstapt. Mocht er toch iets kapotgaan tijdens de storm, wacht dan voor je eigen veiligheid met het controleren hiervan totdat de storm is gaan liggen.

 

 

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.