Rentemiddeling? Complex besluit.

Als u tijdens de rentevast periode van uw hypotheek toch wilt profiteren van inmiddels fors lagere marktrente, kunt u een rentemiddeling afspreken met uw bank. Dat klinkt als een makkelijk besluit, maar het blijkt behoorlijk complex.

Eenvoudig voorgesteld spreekt u bij rentemiddeling een nieuwe rentevast periode af met uw bank. In die periode betaalt u het resterende bedrag aan rente (dat de bank zou mislopen door uw contractbreuk), uitgesmeerd over de nieuw afgesproken periode. Daarnaast berekent de bank de lagere marktrente die op dat moment geldt. Het totaal wordt uitgedrukt in een nieuw rentepercentage, en dat is lager dan u nu betaalt.

Al met al kán het een betere deal zijn dan de renteperiode ‘uitzitten’ en de lage marktrente aan u voorbij laten gaan. Toch is het meestal niet zo eenvoudig als dit klinkt. Om te beginnen, bieden niet alle geldverstrekkers rentemiddeling aan. Biedt men het wel aan, dan wordt veelal een extra opslagpercentage gerekend. En administratiekosten. Daarnaast maakt het uit hoe lang uw rente nog vast staat, hoeveel u aflost en wat uw mogelijkheden zijn tot belastingaftrek.

Verrassend genoeg blijkt in de praktijk overstappen naar een andere bank voor een hele nieuwe hypotheek vaker de voordeligste optie. Dit noemen we ‘oversluiten’. Je verwacht het niet direct, maar de kosten die hiermee gepaard gaan, zijn over de hele periode gezien vaak lager. Ook hieraan zitten mitsen en maren, maar dit is het uitzoek- en rekenwerk waard. Ik raad u aan alle opties eens uit te rekenen in absolute getallen door de jaren heen. Dat maakt de werkelijke verschillen tussen rentemiddeling, oversluiten of toch ‘uitzitten’ inzichtelijk.

Als u zeker wilt weten dat u niets over het hoofd ziet, kunt u uw hypotheekadviseur vragen met u mee te denken en mee te rekenen. Hij of zij is compleet op de hoogte van alle mogelijke ‘mitsen en maren’. Dat is namelijk zijn/haar dagelijks werk. Met een helder totaalplaatje weet u zeker dat u tot een juist besluit komt.

Marko van der Meer
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.