Hypotheek mét Nationale Hypotheekgarantie voor startende ondernemer

Bent u startende ondernemer en overweegt u privé een hypotheek aan te vragen? Dan hebben wij een mooi bericht voor u. Eerder schreef collega Auke Pul al over de mogelijkheden voor zelfstandig ondernemers waarvan er meer zijn dan menigeen denkt, maar er is nog meer mogelijk. Als startende ondernemer kunt u namelijk met slechts één afgerond boekjaar al in aanmerking komen voor een hypotheek. Zelfs voor een hypotheek met de extra zekerheden van Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Zo’n Nationale Hypotheekgarantie is mogelijk voor woningen met een aankoopbedrag tot € 265.000,- (m.i.v. 1 januari 2019 € 290.000,-) en is zeker het overwegen waard. Ten eerste voldoet een hypotheek met NHG aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud*. Daarmee weet u zeker dat u naast uw maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor uitgaven als boodschappen, verzekeringen en sparen. Bovendien belonen geldverstrekkers zo’n verantwoorde lening met een aantrekkelijke rente. Dat is een goede basis, zowel gevoelsmatig als vanuit financieel oogpunt.

Toch kunnen uw persoonlijke omstandigheden in de toekomst veranderen en daarmee kan uw financiële situatie er heel anders uit komen te zien. Uw relatie stopt bijvoorbeeld, u raakt arbeidsongeschikt of uw partner overlijdt. Ook kan het zijn dat uw onderneming niet brengt wat u er nu van verwacht. Uitgangspunt blijft dan dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw hypotheeklasten, maar NHG kan met u meedenken. Als uw hypotheeklasten te zwaar worden, kan de hypotheek in overleg met de geldverstrekker bijvoorbeeld (tijdelijk) worden aangepast. Daarmee kan noodgedwongen verkoop wellicht worden voorkomen. Misschien blijken de mogelijkheden te beperkt en is verkoop toch de enige optie. In dat geval zou NHG kunnen zorgen voor kwijtschelding van de restschuld. NHG kan dus echt iets voor u betekenen.

Om als ondernemer met slechts één afgerond boekjaar in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheekgarantie heeft u een zg. inkomensverklaring nodig. Deze wordt opgesteld door een onafhankelijk bureau en is zes maanden geldig. Ook als u een huis in gedachten heeft dat duurder is dan de vastgestelde € 265.000,- (of na 1 januari 2019 € 290.000,-), is zo’n inkomensverklaring een waardevol document. Bij een aantal geldverstrekkers is het namelijk voldoende om een hypotheek op te kunnen nemen. Ten opzichte van een verklaring over drie boekjaren die de meeste geldverstrekkers tot nog toe aanhouden, zou deze verandering u goed kunnen passen.

Alle stappen die u moet doorlopen voor uw hypotheekaanvraag – al dan niet met NHG – begeleiden wij natuurlijk graag. De eerste stap die u kunt zetten is contact opnemen met ons. U bent van harte welkom bij ons op kantoor. En als u de blog van Auke Pul over hypotheekmogelijkheden voor zelfstandigen eerst (nog eens) wilt lezen, dan kunt u deze hier vinden.

Sander Zandvliet
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

*Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.