Caravan lenen? Sta even stil bij de verzekering.

Ideaal! De caravan lenen van je (schoon)ouders. Een typisch geval van ‘wel de lusten, niet de lasten’. En zo is het inderdaad. Verzekeringstechnisch is het wel iets om bij stil te staan. Want wat nou als er iets gebeurt met de caravan, hoe zit het dan?

Verzekerd?

Veel mensen gaan ervan uit dat schade die ontstaat aan een geleende caravan is gedekt op hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Immers, u brengt een ander schade toe en daarvoor bent u toch verzekerd? De redenatie is begrijpelijk, maar dat is niet hoe uw verzekeraar er over denkt.

Als een goed huisvader

Leent u een caravan van iemand zonder financiële vergoeding, dan heeft u deze caravan ‘in bruikleen’ zoals de verzekeraar dat noemt. De verzekeraar gaat er dan van uit dat de caravan aan u is toevertrouwd ‘als ware het uw eigendom’ en dat u daar ‘als een goed huisvader’ voor zorgt. Dus. Plast uw peuter op de rondzit? Slaat de vlam in de pan bij het koken onder de luifel? De schade die ontstaat is dan niet verzekerd onder uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Schade onderweg

In het verkeer ligt het anders. Is de caravan onderweg betrokken bij een verkeersongeval, dan kunt u aanspraak doen op uw eigen autoverzekering. Dat is mooi geregeld, maar – let wel – dat geldt alleen voor het aansprakelijkheidsdeel. Stel, de caravan krijgt onderweg een klapband, u verliest de controle en u veroorzaakt een verkeersongeval. Dan is de schade aan anderen verzekerd, de schade aan de caravan valt níet onder de autoverzekering. Dat is ongeacht de dekking die u heeft afgesloten voor uw auto.

Bespreek samen de risico’s

Laat uw vakantieplannen niet verpesten door deze waarschuwing, maar informeer wel vooraf hoe de zaken verzekeringstechnisch geregeld zijn. Dat kan eenvoudigweg door een telefoontje te plegen met uw verzekeraar, dan wel met uw assurantietussenpersoon. Met de informatie die u krijgt, kunt u van tevoren bespreken wat de (financiële) risico’s zijn voor u en voor uw (schoon)ouders. Zo wordt een eventuele onaangename verrassing niet groter dan die al is.

Wij wensen u een hele fijne vakantie.

Baksteen & Pul financiële dienstverleners

 

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.