Algemene voorwaarden en aansprakelijkheid

Algemene voorwaarden zijn essentieel in uw bedrijfsvoering. Allereerst is het maar duidelijk hoe uw onderneming gewend is te werken en krijgt uw klant een beeld van uw verwachtingen mocht hij /zij besluiten zaken met u te doen. Dat kan later geharrewar, extra tijd en negatieve energie voorkomen. Maar er is meer. Met de juiste algemene voorwaarden kunt u uw aansprakelijkheid beperken.

Om uw aansprakelijkheid te beperken is heel belangrijk dat uw voorwaarden niet indruisen tegen de wet en u moet zich realiseren dat u aansprakelijkheid nooit helemaal kunt uitsluiten. De wet staat namelijk te allen tijden boven onderlinge afspraken. Laat uw algemene voorwaarden dus sowieso juridisch toetsen op rechtsgeldigheid. Als u branchevoorwaarden kunt gebruiken, dan zijn deze al juridisch getoetst en kunt u ze met een gerust hart gebruiken in uw bedrijfsvoering.

Essentieel bij het gebruik van algemene voorwaarden is dat u uw klant er op tijd van op de hoogte stelt. ‘Op tijd’ betekent in dit geval altijd ‘vooraf’. Dat is wel zo logisch, maar iets waarvan u zich bewust moet blijven. In offertestadium stelt u dus uw algemene voorwaarden al aan de orde. In de offerte verwijst u naar het betreffende document en dit stuurt u mee met de offerte.

Daarmee is de basis geregeld, maar uw aansprakelijkheid is niet afgewenteld. Het kan zijn dat u uw afspraken niet kunt nakomen. Het product dat u levert kan een defect hebben. En stel dat dat defect vervolgschade veroorzaakt? Of u of uw medewerker veroorzaakt schade terwijl u werkzaamheden verricht bij uw klant? Zo zijn er nogal wat schademogelijkheden op te sommen. Voor elk bedrijf bestaan andere risico’s.

Voor zakelijke aansprakelijkheid zijn er toegespitste verzekeringen. Vergist u zich niet; uw particuliere verzekering vergoedt niets op zakelijk gebied. De premie van uw zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van de branche waarin u werkt. In een branche waarin de risico’s statistisch laag zijn, zijn de premies laag. Zijn de risico’s hoger, dan is de premie hoger. Laat u door de premie alstublieft niet afschrikken; in geval van een aansprakelijkheidstelling bent u veel verder van huis.

De risico’s binnen uw bedrijf eens laten inventariseren zou een verstandige zet zijn. De frisse blik van een buitenstaander met kennis van aansprakelijkheidsrecht kan ze in kaart brengen, specifiek voor uw bedrijf en uw product of dienst. Met een risicoscan kunt u ervoor zorgen dat u en uw onderneming goed beschermd zijn. Niet alleen risico’s op gebied van aansprakelijkheid trouwens, ook in alle andere opzichten.

Rudo Baksteen
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.