10 veiligheidstips voor uw haard

Een haard in huis is ‘warm’. In meerdere opzichten. Nu de avonden kouder worden, wordt hij weer aangestoken en zoeken we elkaar op bij de vlam van het vuur. Gezellig, maar het blijft vuur. Om echt ontspannen te kunnen genieten bij de haard, hebben we tien veiligheidstips voor u:

  1. We beginnen met de belangrijkste tip: gebruik te allen tijde uw gezonde verstand.
  2. Laat de aanleg van rookkanaal en haard over aan een deskundige. Deze zorgt ervoor dat uw open haard, hout- of pelletkachel wordt aangelegd met beproefde materialen en volgens de eisen van het bouwbesluit. Een geveluitgang bijvoorbeeld is noch bij een houtkachel, noch bij een pelletkachel toegestaan.
  3. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte die u wilt verwarmen, zéker als u weet dat uw huis goed is geïsoleerd. Voor een goede verbranding is verse lucht (zuurstof) nodig.
  4. Koolmonoxidevergiftiging is een sluipend gevaar, wees u daarvan bewust! Goed ventileren is dus niet alleen belangrijk voor een goede en verbranding, maar ook en vooral voor uw eigen veiligheid. Installeer voor alle zekerheid een koolmonoxidemelder in de ruimte.
  5. Laat u goed adviseren welke kachel de juiste capaciteit heeft voor de ruimte die u wilt verwarmen. Wanneer een kachel te veel capaciteit heeft wordt het snel te warm in huis en zult u geneigd zijn het vuur vaak te temperen. Als u het vuur ‘knijpt’ vindt er geen goede verbranding plaats en vormt zich een gevaarlijke laag niet verbrande deeltjes in het rookkanaal. Hierover meer onder tip 9.
  6. Stook alleen met natuurlijk, droog en onbehandeld hout. Hout met een vochtpercentage tussen de 14% en 18% is ideaal. Om dit percentage te kunnen bepalen zijn speciale vochtmeters in de handel. Bewaar haardhout altijd op een plek waar de wind vrij spel heeft, maar de regen niet bij kan. Gebruik voor uw pelletkachel alleen pellets die zijn voorzien van het EN+ keurmerk.
  7. Gebruik aanmaakblokjes bij het aansteken van het vuur, geen papier of karton.
  8. Laat de schoorsteen ten minste één keer per jaar vegen. Stookt u veel, dan is twee keer per jaar verstandig. Een erkende schoorsteenveger draagt het ASPB keurmerk en veegt – indien mogelijk – van bovenaf.
  9. Bewaar altijd een emmer zand of zout in de buurt van de haard. In geval van nood kunt u het vuur snel doven. Ondanks alle maatregelen kan zich namelijk een laag onverbrande deeltjes hebben gevormd in het rookkanaal, creosoot genoemd. Samen met de roetdeeltjes die in het rookkanaal achterblijven, kan deze laag bij een temperatuur van circa 500 graden tot ontbranding komen. Een schoorsteenbrand is dan het gevolg.
  10. Schoorsteenbrand herkent u aan een loeiend geluid dat uit het rookkanaal komt. Het wordt ook wel vergeleken met het geluid van een zware storm. Bel direct 112 en waarschuw de brandweer. Doof het haardvuur met een flinke hoeveelheid zout of zand (nóóit met water), sluit de luchttoevoer van het rookkanaal en ventileer daarna de ruimte. Laat de rest over aan de expertise van de brandweer.

Op de website van de brandweer kunt u meer lezen over het voorkomen van schoorsteenbrand en koolmonoxidevergiftiging. Mocht er ondanks uw voorzorgsmaatregelen tóch iets gebeuren, dan is het goed te weten dat de financiële gevolgen van schoorsteenbrand zijn verzekerd in uw opstal- en/of inboedelverzekering. Heeft u deze verzekering bij ons ondergebracht, dan begeleiden wij u in het hele traject van de schadeafwikkeling. Toch hopen wij voor u dat u ons daarvoor nooit nodig zult hebben.

Erik Meijer
Baksteen & Pul financiële dienstverleners

U bent van harte welkom.

Telefonisch of op ons kantoor in Epe, wij maken tijd voor u vrij.